Τι προκαλεί τον πόνο στη μέση

Ο πόνος στην μέση -η οσφυαλγία- είναι σύμπτωμα και όχι νόσος. Ένα σύμπτωμα που τις περισσότερες φορές οφείλεται σε μηχανικά αίτια.
Η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου και η αλλαγή στην δομή του είναι το κύριο αίτιο της οσφυαλγίας. Οι δίσκοι είναι αυτοί που προσδίδουν ελαστικότητα στην σπονδυλική στήλη και εξασφαλίζουν την ομαλή της κινητικότητα. Οταν η ελαστικότητα αυτή αρχίζει να μειώνεται λόγω της προοδευτικής εκφύλισης του δίσκου, η σπονδυλική στήλη γίνεται ασταθής. Οι δίσκοι γίνονται στεγνοί και σκληροί με συνέπεια να είναι αναποτελεσματικοί στην απορρόφηση των κραδασμών απο τις κινήσεις του σώματος.
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε τραυματισμούς εξαιτίας της καθημερινής χρήσης της σπονδυλικής μας στήλης, όταν σκύβουμε, σηκώνουμε κάποιο βάρος ή απλά καθόμαστε με λανθασμένο τρόπο. Στα κατώτερα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης (οσφυϊκή μοίρα), οι δυνάμεις που ασκούνται στους δίσκους ισοδυναμούν με 900-1300 κιλά πίεσης ανά τετραγωνική ίντσα.
Οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί αδυνατίζουν και τελικά σκίζουν το περίβλημα του πυρήνα (μικρορωγμές δακτυλίου). Λόγω της αυξημένης πίεσης στο εσωτερίκο του μεσοσπονδύλιου δίσκου ο πυρήνας προβάλει και προκαλεί πόνο. Περαιτέρω διαφυγή του πυρήνα ερεθίζει τα νεύρα. Τότε μιλάμε για κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η κήλη αυτή μπορεί να πιέζει κάποιο σπονδυλικό νεύρο, προκαλώντας πόνο στην μέση (οσφυαλγία) ή πόνο κατά μήκος του νεύρου, δηλαδή πόνος και αδυναμία στους γλουτούς, τις γάμπες και τα πόδια (ισχιαλγία).


Μεσοσπονδύλιοι δίσκοι

Μεταξύ των σπονδύλων παρεμβάλλονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι οποίοι δρουν σαν μαξιλάρι – αμορτισέρ, έτσι ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς από τις διάφορες κινήσεις κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.
Ο δίσκος αποτελείται στο εσωτερικό του από ένα κεντρικό ζελατινώδες τμήμα, μια ουσία παχύρρευστη σαν ζελέ, τον πηκτοειδή πυρήνα, και εξωτερικά καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα, τον ινώδη δακτύλιο.
O δίσκος δεν αιματώνεται για να μπορεί να αναπλάθεται. Η διατροφή του βασίζεται σε ανταλλαγή υγρών, θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου, από τα οστά (σπόνδυλοι) πάνω και κάτω από αυτόν. Η μεταφορά των υγρών βασίζεται στη διαφορά της πίεσης (υδραυλική διαπερατότητα) μεταξύ του πυρήνα των δίσκων και των περιβαλλόμενων ιστών. Ο κύριος μηχανισμός θρέψης του δίσκου είναι η διάχυση.
Για αυτό το λόγο η θρέψη και η αναγέννηση των δίσκων γίνεται περισσότερο όταν είμαστε ξαπλωμένοι όπου δεν υπάρχουν φορτία. Κατά την διάρκεια της κατάκλισης μειώνεται η πίεση εσωτερικά και έτσι επιτρέπεται η είσοδος των ουσιών στο εσωτερικό των δίσκων. Η διαδικασία αυτή δεν είναι πολύ αποτελεσματική, καθώς γερνάμε, ο δίσκος εκφυλίζεται, χωρίς να έχει τη δυνατότητα αναγέννησης.

backachevertebral

Πρότυπο Κέντρο
Θεραπείας της Μέσης

Υπεύθυνος: Σπύρος Πετρέλλης
Ομήρου 70, Νέα Σμύρνη
τηλ: 210 93 29 445 , κιν: 6977779568
e-mail: info@backpainstop.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα
και στείλτε μας το μήνυμά σας.

ονοματεπώνυμο:

τηλέφωνο:

e-mail:

το μήνυμα σας: